Bouvier des Flandres, en soffhund….

….eller en brukshund? Ja inte vet jag, men rasen tillhör ju SBK’s raser så den borde väl vara en brukshund. Var inne och tittade på Bouvierklubbens nya hemsida, det har länge klagats på hemsidan och på den förra webmastern. Nu har man en ny webmaster, sidan har gjorts om och den är verkligen jättefin. Men det händer ju inte mer nu än det gjorde innan, förrutom att det nu finns en gästbok så är den lika (lite) aktiv som den var tidigare. Tyvärr är det ju inte så enkelt att man fixar en snygg design, om inte medlemmarna är aktiva och skickar in material så händer inte så mycket. Jag menar, vad ska en stackars webmaster göra, hitta på egna nyheter….

Men det var inte det som jag reagerade på utan det faktum att det rullar bilder på olika Bouvierer som nyfikna på rasen kan titta på. Jag antar att de finns där för att man ska kunna få en känsla för hur en Bouvier är. Det som slog mig var att inte en enda bild visar en Bouvier som arbetar. De visar Bouvierer som hasar runt i en utställningsring, står i utställningsring, sover, sitter och kollar på vatten etc.

Inte någonstans får man något intryck av att det här är en hund som kunde vara kul att skaffa sig om man vill träna med den. Varför frågar sig vän av ordning. Det finns ju en hel hög med människor som med varierande framgång tränar med sina Bouvierer. Varför visar man inte fram dem. Jag inbillade ju mig att klubbens främsta mål var att främja Bouvieren som den arbetande hund den ska vara…

När jag skaffade min första Bouvier för över 20 år sedan hade rasen inte speciellt gott rykte som arbetande hund. Rasklubben jobbade hårt för att få in mer fart i rasen. Den hade ett tag ansetts som näst intill flegmatisk och det ville man ändra på. Klubben ordnade varje år både Karaktärsprov och Korningar. Det var alltid jätteroligt att vara med och titta när många Bouvierer testades. Ett tag var det också många Bouvierer som fick titeln Korad. Tyvärr tillhör jag dem som inte tror att den nya mentaltesten har varit bra för vår ras. Det är väldigt få Bouvierer som testas idag. 2008 testades 4 Bouvierer (2 godkända 2 icke godkända), 2009 ingen och 2010 har en Bouvier testats, men den hade i alla fall den goda smaken att bli godkänd.

Men jag vet att många Bouvierägare faktiskt tränar med sina hundar, vissa tävlar, andra inte. Varför framhåller inte rasklubben dem? Jag är ju inte den som tycker att man måste tävla med sin hund, så länge man är aktiv med dem, men jag förstår inte varför rasklubben vill få Bouvieren att framstå som en hund som man bara hasar runt i en utställningsring och sedan kör hem och parkerar på soffan.

 Tyvärr har ju rasen ett temperament som talar emot den, för till skillnad från många andra brukshundraser så käkar ju inte en Bouvier upp möblerna när den blir understimulerad, den lägger sig tillrätta i soffan och hoppas på bättre tider. Då är det ju ”lättare” för te x en Dobermann för den strimlar tapeterna i huset om den inte blir aktiverad.

Vi har massor med duktiga Bouvierer i Sverige, både hundar som är duktiga ”lite inkognito” och inte tävlar och hundar som tävlar och fixar tjusiga titlar till sina ägare och uppfödare. Visa upp dem! To m jag har ju lyckats föda upp några stycken som det har gått bra för….

IPO1 SCH DKCH INTCH LP1 Excerno Kactus Kvadrat af Fantasy

IPO1 SCH DKCH INTCH LP1 Excerno Kactus Kvadrat af Fantasy

Kactus och Lace får representera alla duktiga Excerno-Bouvierer och deras duktiga ägare, med eller utan officiella resultat. En dag ska jag sätta mig och försöka göra en lista med alla KORADE, Lp, Tjänstehundsekipage, IPO-hundar och bruksmeriterade Excerno-Bouvierer. De har blivit några stycken genom åren. Jag vet att det finns andra uppfödare med många fler än de jag har fött upp, men jag är stolt, glad och tacksam för allt arbete som mina valpköpare lägger ner på sina hundar.

TJH(RH) SE UCH Excerno Last Lace af Havanah

TJH(RH) SE UCH Excerno Last Lace af Havanah

(Fotot på Lace har jag snott från Junes hemsida)

Ni som har en Excerno hund, skicka gärna in foto till mig så ska jag lägga ut dem för jag vet att jag saknar foto på många duktiga ekipage.

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>